Torneig d'escacs Tata Steel

Plantilla:Infobox sports competitionTorneig d'escacs Tata Steel
Vista aèria
Imatge
Tipusesdeveniment esportiu recurrent Modifica el valor a Wikidata
Esportescacs Modifica el valor a Wikidata
EpònimTata Steel (mul) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització  i  Dates
LocalitzacióWijk aan Zee (Beverwijk) 52° 29′ 31″ N, 4° 35′ 41″ E / 52.4919°N,4.5947°E / 52.4919; 4.5947 Modifica el valor a Wikidata
EstatPaïsos Baixos Modifica el valor a Wikidata
Vigència1938 – Modifica el valor a Wikidata
Freqüènciaanual Modifica el valor a Wikidata
Altres
Lloc webtatasteelchess.com Modifica el valor a Wikidata
Instagram: tatasteelchess Modifica el valor a Wikidata

El torneig d'escacs Tata Steel, és una competició d'escacs que se celebra anualment, habitualment el gener, al petit balneari de Wijk aan Zee, que forma part del municipi de Beverwijk, als Països Baixos. S'havia anomenat anteriorment Hoogovens Schaaktoernooi (torneig d'escacs dels alts forns) fins que el grup Corus el va començar a esponsoritzar partir del 2000. De 1938 a 1967, es va celebrar a Beverwijk. Des de l'adquisició de Corus per Tata Steel, el torneig ha passat a anomenar-se actualment Tata Steel.[1] La sèrie d'edicions del torneig han continuat numerant-se seqüencialment des del seu inici, de manera que l'edició de 2011 fou el 73è Torneig d'escacs Tata Steel al lloc web oficial, tot i que va ser la primera en què s'emprava el nom de Tata Steel.[2]

Tot i que el torneig principal, o torneig "A" està reservat per als jugadors d'elit, el Corus acull també jugadors de nivell mitjà als torneigs "B" i "C". La participació en els torneigs és per invitació, i el guanyador del torneig "B" és tradicionalment convidat al torneig "A" de l'any següent. El format actual dels tres torneigs és la d'una lliga de 13 jugadors, tots contra tots, a una sola volta.

Des de 1938, la llista dels vencedors és plena de noms il·lustres: Max Euwe (4 cops), Bent Larsen (2 cops), Tigran Petrossian, Paul Keres, Iefim Hèl·ler (3 cops), John Nunn (3 cops), Nigel Short (2 cops), Lajos Portisch (4 cops), Borís Spasski, Mikhaïl Botvínnik, Mikhaïl Tal, Víktor Kortxnoi (4 cops), Anatoli Kàrpov (2 cops), Vladímir Kràmnik, Garri Kaspàrov (3 cops), Viswanathan Anand (5 cops) i Magnus Carlsen (7 cops, el rècord). De fet, dels campions del món clàssics posteriors a la II Guerra mundial, només hi falten Vassili Smislov i Bobby Fischer. El 2001, hi van participar nou dels deu millors jugadors mundials del moment.

Magnus Carlsen és el jugador que més cops ha guanyat el torneig, amb set títols. Viswanathan Anand és l'únic altre jugador que ha guanyat cinc o més edicions del torneig Hoogovens/Corus en la seva llarga història, tot i que tres de les victòries foren compartides. Anand també ostenta el rècord de més partides consecutives jugades en el torneig sense cap derrota (70; des de 1998 a 2004). Max Euwe, Lajos Portisch i Víktor Kortxnoi varen guanyar el Corus quatre cops cadascun.

  1. «Anunci dels participants a l'edició de 2011 del Torneig Tata Steel» (en anglès). chessvibes.com. Arxivat de l'original el 2010-10-24. [Consulta: 1r novembre 2011].
  2. «Anand leads at Tata Steel Chess». IndiaVoice, 21-01-2011. Arxivat de l'original el 2017-06-08. [Consulta: 7 febrer 2011].

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy